Βυζαντινός Χορός Χανίων

O Βυζαντινός Χορός Χανίων, ιδρύθηκε στα Χανιά το 1995 και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μουσικοδιδασκάλου Ιωάννη Καστρινάκη, με σκοπό, τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της ψαλτικής τέχνης, και της παραδοσιακής μας μουσικής, καθώς και τη μελέτη, έρευνα, παρουσίαση και ηχητική καταγραφή, των έργων των παλαιών και νέων δασκάλων της ψαλτικής. Έχει λάβει μέρος σε Ιερές Ακολουθίες και επίσης σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αποδίδοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Έχει συνεργαστεί με τους δήμους Χανίων, Κισσάμου και Σούδας, Πλατανιά, και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες και εμφανίσεις.

Το Μάιο του 98, με τη συνεργασία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων, παρουσίασε συναυλία μνήμης και τιμής, για τα 220 χρόνια του θανάτου του μεγάλου δασκάλου και συνθέτη Πέτρου Πελοποννησίου. Το Δεκέμβριο του ΄99, με την συνεργασία του Δήμου Χανίων, πραγματοποίησε Χριστουγεννιάτικη συναυλία με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα, με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Έχει λάβει μέρος για δυο συνεχόμενες χρονιές (1999 και 2000) στους πολιτιστικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου, όπου και απέσπασε ευμενή σχόλια.

To 2001 οργάνωσε με επιτυχία παγκρήτιο σεμινάριο Βυζαντινής μουσικής με τίτλο ‘Ερμηνεία της ψαλτικής τέχνης’ με τον άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτη Δημήτριο Νερανζή.

Το 2003 συμμετείχε και έψαλλε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου.

Το 2007 σε εκδήλωση μνήμης για την Άλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων, παρουσίασε μαζί με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας τραγούδια της Πόλης και της Μικράς Ασίας.

Το 2009 συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Χανίων, για την αδελφοποίηση του δήμου Χανίων και της πόλεως της Πάφου Κύπρου, ερμηνεύοντας εκκλησιαστικούς ύμνους της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς παρουσίασε επίκαιρους ύμνους με τη αιγίδα του δήμου Σούδας.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010 α) λαμβάνει μέρος παρουσιάζοντας Βυζ. Εκκλ. ύμνους στην ημερίδα του διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακού χορού νέων στο πολιτιστικό κέντρο της ΙΜΚΑ. β) ψάλλει ύμνους στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στην παρουσίαση βιβλίου του Α. Βακάκη για την ζωή και το έργο του Θ Βασιλικού παρουσία του ιδίου του συνθέτη. γ) ψάλλει στην Θ Λειτουργία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του προδρόμου στο καθεδρικό ναό του Λόζενετς στην Βουλγαρία
Το καλοκαίρι του 2011 συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 400 χρόνων απο την ανέγερση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

To 2012 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

 

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει:

  • 2 Ψηφιακούς δίσκους με τίτλο «Πέτρου Πελοποννησίου έργα» (1995 και 1998) όπου αποδίδονται ανέκδοτα έργα του μεγάλου δασκάλου της ψαλτικής τέχνης του 18ου αιώνα Πέτρου Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου (εκδόθηκε και συνοδευτικό φυλλάδιο με την ζωή και το έργο του Πέτρου Πελοποννησίου - 1995).
  • 1 ψηφιακό δίσκο (μαζί με ένθετο) με τίτλο ‘Αυτόμελα τροπάρια κατά ήχο’ (2001) (επανεκδ. 2010)
  • Συμμετέχει ερμηνεύοντας εκκλ. ύμνους στον ψηφιακό δίσκο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου με τίτλο «Ανθολόγιο Εκκλ. Ύμνων της Μ. Τεσσαρακοστής» (2011) 
  • 1 διπλό ψηφιακό δίσκο με εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια της Μ. Ασίας σε έκδοση της Ι.Μ Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων με τίτλο «Τον Κύριον Υμνείτε - Αγιοτριαδίτικες μελωδίες» (2012)

Υπό έκδοση: 1 ψηφιακός δίσκος (με ένθετο) με τίτλο "Δανιήλ Πρωτοψάλτη έργα" 

 

Σχετικά βίντεο