Μανιουδάκης Κ. Ιωάννης (Χανιά 1904-1998)

Εκλεκτή προσωπικότητα της κρητικής μουσικής ζωής - συνθέτης, καθηγητής μουσικής, μουσικογράφος, πρωτοψάλτης και μουσικός δάσκαλος (με πολλούς και διακεκριμένους μαθητές). Επίσης, δεξιοτέχνης του τσέλου, πιανίστας και χειριστής αρκετών άλλων οργάνων. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια δίδαξε μουσική σε διάφορα Ωδεία, Γυμνάσια, και ανώτατες Σχολές επί 35ετία. Πολλές μελέτες του για την ελληνική και τη βυζαντινή μουσική δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και τον ξένο τύπο. Ως το 1937 διετέλεσε τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Μπάρι, από όπου μεταδίδονταν μουσικές ομιλίες του.

Το 1937 του ανατέθηκε η οργάνωση του Ωδείου Ιεράπετρας (που λειτούργησε ευδόκιμα υπό τη διεύθυνση του ώς τον Πόλεμο). Μετά την Απελευθέρωση τοποθετήθηκε ως καθηγητής μουσικής στην Αναργύρειο-Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Οργάνωσε και διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Σχολής ως το 1950, οπότε μετατέθηκε "κατ' απόλυτον εκλογήν" στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο Τρόσσινγκεν της πρώην Δυτ. Γερμανίας κι όταν επέστρεψε, εφάρμοσε από το 1955 το σύστημα της ομαδικής διδασκαλίας στο ακκορντεόν, σχηματίζοντας υπέρ-εκατονταμελή ορχήστρα με σπουδάστριες  της Ραλλείου. 

Ως συγγραφέας υπήρξε παραγωγικότατος. Μεταξύ άλλων, εξέδωσε τα εξής βιβλία:

  • "Θεωρία της Μουσικής"(τεύχη 2).
  • "Μουσικόν εγχειρίδιον του διδασκάλου".
  • "Συλλογή δημωδών ασμάτων".
  • "Σχολική Μούσα δια τα γυμνάσια" (τεύχη 2).
  • "Εγκυκλοπαίδεια της Μουσικής".
  • "Συλλογή 100 ασμάτων και χορών δι' ακκορντεόν".
  • "Ευχαριστήριος Εορτή της Αγίας Σκέπης".
  • "Εκκλησιαστική Μουσική Κυψέλη" (που εκδόθηκε το 1956 σε πεντάγραμμο με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου).
  • "θεία Λειτουργία" (που περιλαμβάνει εκκλ. μέλη σε 4φωνη αρμονία).
  • "Μεθόδους μαντολίνου και ακκορντεόν" και "Μουσική Κυψέλη" (σε ευρωπαϊκή μουσική, με 120 τραγούδια και Μορφολογία).

Ως συνθέτης εξέδωσε πολλά αυτοτελή έργα σε φυλλάδια, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: "Η Συμφωνία των Ψαλμών του Προφητάνακτος Δαβίδ" (1933), Η Σκλαβωμένη Κύπρος", "Η Μάχη της Κρήτης" (Αντίστασις-Κατοχή-Απελευθέρωσις), κ.ά. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα βιβλία του στην εκπαίδευση με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας όπου είχε την ευκαιρία να μελοποιήσει πολλά σχολικά τραγούδια. Το 1985 επανήλθε και εγκαταστάθηκε στα Χανιά, δημοσιεύοντας πολυάριθμα άρθρα και διατριβές στον τοπικό τύπο. Το 1987 εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο "Το πέρασμα του Χρόνου", το οποίο αναφέρεται στις διάφορες αναμνήσεις του από την πόλη που αγάπησε τα Χανιά.