Σεμινάριο Ινδικής μουσικής με θεμα: «ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΝΔΙΑΣ»

Το Ωδείο  Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης», οργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Προσεγγίζοντας την κλασική μουσική της Βόρειας Ινδίας», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου (Ελ. Βενιζέλου 89) το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 16.00 – 19.30.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν στοιχεία της Ινδικής κλασικής μουσικής, ειδικότερα της Hindustani παράδοσης. Θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν πολλές πλευρές της μουσικής αυτής, αλλά και των τρόπων προσέγγισής της. Θα διδάξει ο Σάκης Λαϊος (μουσικός-εθνομουσικολόγος) και θα αποτελείται από δύο συνεχόμενες ενότητες, (θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον τριών ωρών, στο τέλος των οποίων μπορεί να ακολουθήσει κουβέντα ή jamming.

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Σάκης Λάιος γεννήθηκε στη Βέροια to 1975. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (2000) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Μουσικολογία στο CityUniversityofLondon (2001) με υποτροφία του ΙΚΥ, καθώς και δεύτερες μεταπτυχιακές σπουδές στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη (2010). Είναι διπλωματούχος πιάνου και κλαρινέτου, με πολύχρονη παρουσία ως εκτελεστής, ενορχηστρωτής και συνθέτης σε συναυλίες και δισκογραφία θεατρικής, έντεχνης, jazz-rock και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

Έχει επίσης επιμεληθεί παρτιτούρες και κείμενα βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της κλασικής μουσικής της βόρειας Ινδίας από το 2000, πραγματοποιώντας πολύμηνα ταξίδια για ιδιαίτερα μαθήματα με Δασκάλους του Bānsurī, του Śehnāī και των Tablā στο Varanasi, ενώ το 2009 συνεργάστηκε με το Τμήμα Μουσικολογίας του Banaras Hindu University για την ολοκλήρωση του «Λεξικού Όρων της Κλασικής Μουσικής της βόρειας Ινδίας». Το αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης είναι ελεύθερα προσπελάσιμο και αξιοποιήσιμο στον ιστότοπο www.musicking.gr. Τελευταία, εργάζεται ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο νομό Πρέβεζας και ως καθηγητής πιάνου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.