Λάμπρος Μπέκιος

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΚΙΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ

Άρχισε την σπουδή της κλασσικής κιθάρας στην ηλικία των 14 ετών.

Υπήρξε μαθητής του Ε. Ασημακόπουλου με τον οποίο και πήρε το Δίπλωμα κιθάρας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών το 1991, με Άριστα Παμψηφεί.

Από το 1988 ως και σήμερα παρακολούθησε περίπου 35 σεμινάρια και φεστιβάλ κιθάρας στην Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, δίπλα σε γνωστούς κιθαριστές (K. Κοτσιώλης, Ε. Μπουντούνης, R. Aussel, S. Aruta, O. Chiglia, W, Lendle, T. Muller-Pering, D. Russel, H. Kaepel κ.ά.)

Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια μονωδίας (με τις Β. Ποζίδου και Θ. Μαραντίδου), διεύθυνσης ορχήστρας (με την Μ. Κωνσταντινίδου), θεωρητικών (με τους Δ. Αθανασιάδη και Π. Αποστολίδη) και πολλές διαλέξεις με κιθαριστικό και μουσικολογικό περιεχόμενο.

Από το 2004 είναι κάτοχος του PostgraduateDiplomainMusicTeachinginProfessionalPractice (Παιδαγωγικάκαι ΔιδακτικήΜεθοδολογίαΜουσικώνΟργάνων) με ειδίκευση στην κιθάρα, του Πανεπιστημίου Reading (Αγγλία).

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες σε Ελλάδα και Ιταλία.

Έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Αγριάς Βόλου, όπου απέσπασε το 2ο και 3ο Βραβείο τα έτη 1989 και 1990.

Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του  Διεθνούς Κύκλου Συναυλιών Κιθάρας (Βέροια, 1994).

Από το 2001 έως και το 2010 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας"  και στη συνέχεια καλλιτεχνικός υπεύθυνος των τριών πανελλήνιων Συναντήσεων Ορχηστρών και Κουαρτέτων κιθάρας που έγιναν στη Βέροια το 2011,  2012 και 2013.

Προσκλήθηκε σε Διεθνή Φεστιβάλ Κιθάρας στην Ελλάδα (Αγριάς Βόλου, Χειμερινό Φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ-Συνέδριο Κέρκυρας), Κύπρο (Φεστιβάλ Λευκωσίας) και Σερβία-Μαυροβούνιο, διδάσκοντας σε σεμινάρια, δίνοντας διαλέξεις και συμμετέχοντας σε κριτικές επιτροπές διαγωνισμών κιθάρας.

Υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής έξιορχηστρών κιθάρας, (“Διάχορδοι” και “Μικρόχορδοι” – Θεσσαλονίκη, “Veri Artisti” – Βέροια, Ορχήστρα Κιθαριστών Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, “Φυγόκεντρες Δυνάμεις” Μουσικού Σχολείου Βέροιας και Κιθαριστικό Σύνολο Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων) και διευθύνει από το 2015 την ορχήστρα κιθαριστών του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Με τις παραπάνω ορχήστρες από το 1997, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 125 εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο, καθώς και σε συναντήσεις μουσικών συνόλων (Συνάντηση Νεανικών Μουσικών Συνόλων – Καλαμαριά,  Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας – Ν.Ιωνία,  "Εν Φωναίς και Οργάνοις" – Βέροια, Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας – Κοζάνη,  Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών και Κουαρτέτων Κιθάρας – Βέροια, Συνάντηση συνόλων Κιθάρας – Λάρισα,  Φεστιβάλ Μουσικής «Βέροια - Εύηχη Πόλη», Ημέρες κιθάρας Βέροιας κλπ).

Την περίοδο 1999-2000 με την ορχήστρα “Veri Artisti” πραγματοποίησε επτά  εμφανίσεις σε σχολεία του Ν. Ημαθίας στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος της Επιχείρησης Πολιτισμού Βέροιας.

Έχει διευθύνει τις ορχήστρες κιθαριστών του Διεθνούς Φεστιβάλ – Συνεδρίου Κέρκυρας  (1999) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρου (2000).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Διδάσκει κιθάρα από το 1986 ξεκινώντας από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων (1986-΄87). Από το 1988 ως το 2015 εργάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας. Εργάστηκε επίσης ως καθηγητής κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1988–2009), ενώ ως ωρομίσθιος καθηγητής δίδαξε στο Μουσικό Σχολείο Θεσ/νίκης (1996-97) και ως ωρομίσθιος, αναπληρωτής και μόνιμος καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Γιαννιτσών (1997-2010). Από το 2010 έως το 2015 ήταν καθηγητής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Από το 2015 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Χανίων και στο Ωδείο Ι. Μανιουδάκης .

Σπουδαστές αλλά και απόφοιτοι της τάξης του έχουν εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ κιθάρας, ενώ συμμετείχαν  και βραβεύτηκαν  σε τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, σε Ελλάδα και Κύπρο αποσπώντας 23 βραβεία και 12 διακρίσεις - επαίνους.

Από την τάξη του έχουν αποφοιτήσει συνολικά οχτώ σπουδαστές: τέσσερεις ως πτυχιούχοι (ένας από το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας) και τέσσερεις ως διπλωματούχοι (δύο από το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας)

Την περίοδο 2010 - 2013 ήταν υπεύθυνος του κουαρτέτου κιθάρας «Τετρακτύς» που αποτελείται από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και το οποίο έχει πραγματοποιήσει 21 εμφανίσεις σε Βέροια, Επανομή Θεσ/νίκης, Λάρισα και Κοζάνη.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παράλληλα με την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα ασχολείται με:

 • Τη διασκευή – μεταγραφή συνθέσεων άλλων οργάνων για σόλο κιθάρα (Bach – έργα για λαούτο, Albeniz – έργα για πιάνο, αναγεννησιακά έργα για λαούτο).
 • Την δακτυλοθέτηση – επιμέλεια πρωτότυπων έργων για κιθάρα
 • Τη διασκευή έργων για σύνολα κιθάρας και ορχήστρα κιθαριστών.
 • Την επιμέλεια – συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων για κιθάρα: «Κλίμακες σε έξι χορδές για κιθάρα» (Εκδόσεις ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ Θεσ/νίκη),    «Εύκολα ντουέτα για δύο κιθάρες».
 • Την παρουσίαση διαλέξεων με μουσικά και εκπαιδευτικά θέματα (Λευκωσία 2000, Βόλος 2001 και  2003, Zrenjanin Σερβία-Μαυροβούνιο 2004)
 • Συμμετοχή στη διαμόρφωση αναλυτικού προγράμματος εξετάσεων (Β΄ προκαταρ-

      κτική – Α΄ Μέση) του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας (2006)

 • Την διοργάνωση μεμονωμένων σεμιναρίων και ρεσιτάλ κιθάρας.
 • Την ηχογράφηση και παραγωγή δίσκου ακτίνας με έργα για κιθάρα  με συμμετοχή των μαθητών κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας («Τα Μονοπάτια της κιθάρας» 2006)
 • Την διοργάνωση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος με την επωνυμία «Μουσικό Κιθαριστικό Πρωτάθλημα» στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας τα έτη 2000-01 και Μάρτιος – Μάιος 2010 με στόχο την βελτίωση των ακουστικών ικανοτήτων των μαθητών έχοντας ως βάση την κιθάρα. 

            Το χρονικό διάστημα 1993-1995 υπήρξε μέλος της Μεικτής Χορωδίας Αποφοίτων του North College Θεσ/νίκης υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου. Από το 2015 είναι μέλος της Χορωδίας «Καντιλένα» (διεύθυνση Γ. Καλούτσης) και της Χορωδίας Χανίων (διεύθυνση Ι. Μεντζελόπουλος). Ως χορωδός έχει λάβει μέρος σε δέκα συναυλίες.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

 • Σεμινάριο ορθοφωνίας (Κέντρο Φωνητικής Τέχνης Νάγιας Γεωργίου) 4-5 Ιουλίου 1998, Θεσσαλονίκη (10 ώρες).
 • 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Μουσική Εκπαίδευση: «Χθες - σήμερα - αύριο. Ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα». 26-28 Ιουνίου 1998, Θεσσαλονίκη (16 ώρες).
 • Επιμόρφωση Νεοδιόριστων καθηγητών  - 1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης σε θέματα παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και μουσικά, Νοέμβριος 2006 (60 ώρες).
 • Ημερίδα και Βιωματικό Σεμινάριο "Συνεργατική Μάθηση: Πολλαπλοί Τύποι Νοημοσύνης". Διοργάνωση Ειδικό Σχολείο Βέροιας, Διεύθυνση Β'θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, 25/2/2007 (7 ώρες).
 • 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση: «Μουσική Παιδεία και Αναζήτηση πολιτισμικής ταυτότητας», Θεσσαλονίκη, 29/06-01/07/2007 (16 ώρες).
 • "Εφαρμογές της Σύγχρονης Τεχνολογίας στον Πολιτισμού", Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Θεσσαλονίκη, 30-31/10/2008 (16 ώρες).
 • Σεμινάριο "Ορθοσωμική για μουσικούς" Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης 23/2/2013 (8 ώρες)

 (Σεπτέμβριος 2016)