Κανακάκης Μανώλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα, και έζησε όλη την παιδική και εφηβική του ηλικία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε πιάνο με τον Χάρη Βενέρη, αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου, κι έπειτα στο Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου Άριστα παμψηφεί μετά διακρίσεως. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ερμηνείας και διδασκαλίας του πιάνου με τους Martino Tirimo, Έφη Αγραφιώτη και Κωστή Γαϊτάνο, αλλά και σε σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία όπως «Ερμηνεία της Μπαρόκ μουσικής» με τον Παναγιώτη Αδάμ, «Αρμονία της Jazz» με το Σπύρο Ραυτόπουλο, και «Σύγχρονοι τρόποι διδασκαλίας των θεωρητικών» με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Σταμάτη Αθανάσουλα και Δημήτρη Συκιά.   

Το 1995 αρχίζει η επαφή του με το χορωδιακό τραγούδι μέσω της Νεανικής Χορωδίας του δήμου Ηρακλείου, στην οποία θα παραμείνει ως χορωδός για πολλά χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια χορωδιακού τραγουδιού και διεύθυνσης χορωδίας, όπως το Διεθνές Σεμινάριο Kodály με τον Péter Erdei, και τα γ΄ και δ΄ Παγκρήτια Χορωδιακά Σεμινάρια. Περιστασιακά, υπήρξε χορωδός και πιανίστας σε διάφορα φωνητικά σχήματα, ενώ έχει οργανώσει και διευθύνει, χορωδίες στα ωδεία «Concerto» και «Πρελούδιο». Τη χρονιά  2007-08 διηύθυνε το φωνητικό σύνολο «Μέλισμα», ενώ από το 2008 έχει αναλάβει, μαζί με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη, τη διεύθυνση της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από το 2002 ασχολείται ενεργά με την ανατολική μουσική παράδοση. Σπουδάζει Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική με τον Γεώργιο Ρεμούνδο στη Αθήνα και τον Ανδρέα Γιακουμάκη στο Ηράκλειο Κρήτης, από την τάξη του οποίου πήρε το πτυχίο του με βαθμό Άριστα. Παράλληλα, μελετάει κανονάκι διαδοχικά,  με τους Μανώλη Καρπάθιο, Halil Karaduman και Goksel Baktagir. Συμμετείχε στη Βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου προς διάδοσιν της εθνικής μουσικής «Σίμων Καράς» και είναι μέλος της Βυζαντινής Ορχήστρας Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφίες και έχει δώσει πολλές συναυλίες ως πιανίστας και κανονίστας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.