Ιωάννης Ε. Καστρινάκης

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός δντής του ωδείου «Ιωάνννης Μανιουδάκης» 

Kastrinakis(Χανιά 1962). Kαθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης(Α.Ε.Α.Η.Κ).  Μεγάλωσε στην Δυτική Γερμανία. Σπούδασε μουσική στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης και επίσης, στο «Βενιζέλειο» Ωδείο Χανίων,  και το Απολλώνειο Ωδείο Αθηνών. Σπούδασε πιάνο ακορντεόν, ανώτερα θεωρητικά και Βυζαντινή μουσική, και μαθήτευσε στους, π. Αντώνιο Τσουρλάκη, Μαρία Περάκη, Ι. Ταβουλάρη, Ανδρέα Βουτσινά, Βασίλη Δέλλιο,  Γιάννη Μεντζελόπουλο , και Δημήτριο Νεραντζή.

Με τη  λήξη των μουσικών του σπουδών έλαβε: Πτυχίο Ιεροψάλτου, Πτυχίο ωδικής, Πτυχίο ειδικού αρμονίας, Πτυχίο αντίστιξης, Πτυχίο Φούγκας, Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής, Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου και Δίπλωμα μονωδίας. Παράλληλα συμμετείχε σε προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων της Α/θμιας εκπσης και τέλος παρακολούθησε τα σεμινάρια: διεύθυνσης χορωδίας με τον Ν. Ευθυμιάδη,  παιδαγωγικής επιμόρφωσης του προγράμματος Μελίνα, διδακτική των ελληνικών γραμμάτων, Μουσικοκινητική Αγωγή-σύστημα Orff με τον Δ. Αντωνακάκη, Διδακτική μεθολογία της μουσικής στην Α κ΄Β΄τάξη, και χρήση μουσικών προγραμμάτων για την παραγωγή μουσικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

1976 - 2001 Πρωτοψάλτης και Λαμπαδάριος στους Ιερούς ναούς :Aγ Ματθαίου Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, Αγ. Χαραλάμπους Πατησίων , Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου, Τιμίου Σταυρού Αλικιανού, Αγ. Παντελεήμονος Χαλέπας. Διδάσκει μουσική από το 1987 σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ από το 1985 έως σήμερα είναι καθηγητής στην Ανωτάτη εκκλησιαστική ακαδημία Ηρακλείου, στην πρωτοβάθμια και δευτροβάθμια εκπαίδευση. Δίδαξε ανώτερα θεωρητικά και Βυζαντινή μουσική στα Ωδεία : Ωδείο Χανίων Γιάννης Μπουχαλάκης,, Ωδείο Ι. Μ Κισάμου και Σελίνου, Ωδείο Αλίμου, Αττικόν Ωδείον, Ωδείο Δυτικής Κρήτης, Ελληνικό Ωδείο Κατερίνης, Ωδείο φιλόμουσος Ρεθύμνου, Ωδείο Χανίων Ιωάννης Μανιουδάκης. 

1985 – 1998 Καθηγητής Βυζ μουσικής στη σχολή Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου

1985 – 1989 Διευθυντής και ιδρυτής της παιδικής Βυζαντινής χορωδίας του πολιτιστικού κέντρου της Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου. 

1989 – 1995 Καθηγητής μουσικής στη Ανώτερη Νοσηλευτική σχολή Χανίων

1996 Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

1995 έως σήμερα διευθυντής και ιδρυτής του χορωδιακού συγκροτήματος εκκλησιαστικής μουσικής «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ»

1986 – 2002 Καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του ωδείου της Ι.Μ Κισσάμου-Σελίνου και της ομώνυμης σχολής Βυζαντινής μουσικής «Αι κυρ Γιάννης εν Κισάμω», με την παρότρυνση και την ευλογία του μακαριστού γέροντος Κισσάμου και Σελίνου κ.κ Ειρηναίου.

Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε σεμινάρια, επιστημονικές ημερίδες και περιοδικά και εφημερίδες, και έχει μελοποιήσει εκκλησιαστικά κείμενα κυρίως Ακολουθίες Αγίων. Έχει ασχοληθεί με καταγραφές παραδοσιακής μουσικής και κυρίως του ριζίτικου τραγουδιού. ασχολήθηκε με την επιμέλεια και παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο Κρήτη FM με τίτλο «Βυζαντινή μουσική ανθολογία» από το 1989 – 1994 και στο ράδιο μαρτυρία της ΙΜΚΑ με τίτλο «Βυζαντινών Άσμα Έκκλησιαστικόν» (1999)

Συμμετέχει και οργανώνει  δεκάδες συναυλίες, ως σολίστ και ως διευθυντής χορωδιακών συνόλων Βυζαντινής, παραδοσιακής και δυτικής μουσικής. Ιδρυτικό στέλεχος και διδάσκων , σεμιναρίων όπως α) στο παγκρήτιο σεμινάριο νεανικής Χορωδίας και β) στο πανελλήνιο σεμινάριο  Κιθάρας που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίσσαμου και Σελίνου 1993-1998 γ) στο σεμιναρίο Βυζαντινής μουσικής με θέμα «ερμηνεία της ψαλτικής τέχνης» που οργάνωσε ο  Βυζαντινός Χορός Χανίων όπου δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Δημήτριος Νεραντζής

Από το 2004 έως σήμερα ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης» όπου και είναι καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και Ανώτερων θεωρητικών. Καθώς και   διευθυντής της παραδοσιακής ορχήστρας και χορωδίας του ωδείου , με δεκάδες συμμετοχές και συναυλίες σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα εκδίδει και συμμετέχει σε έξι έργα ψηφιακών δίσκων:

Επίσης έχει εκδώσει τα  βιβλία:

  1. Αφιέρωμα στον Πέτρο Πελοποννήσιο , η ζωή και το έργο του, ανάτυπο από το ένθετο φυλλάδιο ψηφιακού δίσκου. Χανιά 1995.
  2. Θεωρία της Μουσικής - Χανιά 2005
  3. Αυτόμελα τροπάρια,  εκδ. Αθ Σταμούλη 2009.

Στη διάρκεια του διδακτικού και εκπαιδευτικού του έργου, ανέδειξε πολλούς μαθητές που εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.