Γιάννης Μελαμπιανάκης

 

Γνωστός μουσικός και συνθέτης, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1966, και κατοικεί στα Χανιά. Στο χωριό Ακούμια Ρεθύμνου όπου και μεγάλωσε, έλαβε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα, από μεγάλους μουσικούς της Κρητικής μουσικής, όπως ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης, ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης κ..α. 

Έλαβε την πρώτη θέση σε μουσικό διαγωνισμό και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου όπως οι Γ. Σπανός, Χ. Γκαλέας, Αλεξ. Χατζής  αδελφοί Τσαβάρα κ.α. Συμμετείχε σε πολλές και σημαντικές δισκογραφικές εργασίες και εκδόσεις, έλαβε μέρος παίζοντας μουσική για θέατρο.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός ανά το πανελλήνιο στο μουσικό φεστιβάλ της θες/νίκης, όπου εντυπωσίασε και  απέσπασε ευμενή σχόλια, για το τραγούδι Αρετούσα, που έλαβε το δεύτερο και τρίτο βραβείο καλύτερης μουσικής και στίχου. 

Σήμερα εμφανίζεται στις διάφορες μουσικές σκηνές και διοργανώνει συναυλίες με δικά του μουσικά σχήματα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. ένα από αυτά είναι «ο κύκλος» με πάμπολλες επιτυχημένες εμφανίσεις και ταυτόχρονα εκδίδει με δίκή του μουσική τον ψυφιακό δίσκο "στου ορίζοντα την άκρη"

Επίσης εργάζεται ως καθηγητής παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων διδάσκοντας μπουζούκι , τζουρά, λαγούτο λάφτα  και μαντολίνο στο  Ω.Ι.Μ. καθώς και στο μουσικό γυμνάσιο Χανίων. Ταυτόχρονα αποτελεί βασικότατο και αναντικατάστατο μέλος  της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας του παραπάνω ωδείου, με συμμετοχή, εκτός από τις πάμπολλες συναυλίες, και στο ψηφιακό δίσκο που έκδωσε η Ι. Μονής της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων με τίτλο « Τον Κύριον υμνείτε – Αγιοτριαδίτικες μελωδίες» . τέλος έχει εμφανιστεί σε  δεκάδες παρουσιάσεις και συναυλίες τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας πλήθος μαθητών.