Παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα Ωδείου "Ι. Μανιουδάκη"

Η χορωδία και η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, αρχικά δημιουργήθηκε το 2005 μέσα στο πλαίσιο των διδακτικών αναγκών του ωδείου, και αποτελείται από καθηγητές, σπουδαστές και συνεργάτες του ωδείου, καθώς και από μέλη του Βυζαντινού Χορού Χανίων, με την διδασκαλία και τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού δντή του ωδείου Ιωάννη Καστρινάκη.

Έχει ως στόχο και όραμα να διατηρήσει να διασώσει και να διαδώσει την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, κοσμική και εκκλησιαστική, και κυρίως την μουσική παράδοση των αλησμόνητων πατρίδων, της Κωνσταντινούπολης του Πόντου και της Μ. Ασίας, παρουσιάζοντας, με ιδιαίτερο σεβασμό, τις γνήσιες και αυθεντικές εκτελέσεις, και μουσικές καταγραφές, με τις όποιες ιδιαιτερότητες των στοιχείων και χαρακτηριστικών που τη διακρίνει, δηλαδή την μονόφωνη , οριζόντια, τροπική, διαστηματική, λιτή, εκφραστική πλαστότητα και πορεία της μελωδίας.Από την ίδρυσή του έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συναυλίες και παρουσιάσεις, κοσμικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με την συνεργασία των τοπικών φορέων, αλλά και σε συμμετοχές σε τρία διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής εντός και εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το 2009 συμμετέχει στο α΄ φεστιβάλ παραδοσιακού χορού «Αροδαμός» παρουσιάζοντας παραδοσιακά τραγούδια της Μ. Ασίας. Το 2010 συμμετέχει στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακού χορού νέων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου , το Αρχείο Ελληνικού Χορού και ο χορευτικός όμιλος "Αροδαμός". Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ "Τσάρεβο " και "Πριμόρσκο 2010" της Βουλγαρίας, όπου πραγματοποίησε πέντε συναυλίες και απέσπασε τα ευμενέστερα σχόλια από τον Βουλγάρικο τύπο.

Το καλοκαίρι του 2011 συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την ανέγερση της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Το 2012 συμμετέχει και λαμβάνει μέρος στο διπλό ψηφιακό δίσκο που εκδίδει η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων με τίτλο «Τον Κύριον Υμνείτε» Αγιοτριαδίτικες Υμνωδίες. Επίσης την ίδια χρονιά παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη αποδίδει μικρασιάτικα τραγούδια έπειτα από πρόσκληση της παραπάνω Μονή.

 

Σχετικά βίντεο